Scheidsrechter

Braaksma, K.

Accommodatie

Onbekend

Om een beetje in de top van de 5e klas mee te draaien was een overwinning op Espel afgelopen zaterdag van belang. Waar Espel twee jaar geleden het kampioenschap in de 6e klas nog voor de neus van Scharnegoutum wegkaapte, had de thuisploeg zaterdag weinig moeite met de polderbewoners van

ex-coach van Scharnegoutum, uit een ver verleden inmiddels: Joop Braber.  Vanaf het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Braaksma uit Drachten toog Scharnegoutum ten aanval en reeds in de tweede minuut zorgde rechtsachter Vincent van der Haag met hard schot vanaf een meter of twintig voor de 1 – 0. De thuisploeg ging door, maar doelpunten bleven vooralsnog verder uit. Er werd, zoals wel vaker, weer te slordig met de kansen omgesprongen en gaande weg de eerste helft werd ook het spel onverzorgder. Het ging allemaal te makkelijk en dan gaat men dingen doen die helemaal niet nodig zijn. Espel stelde er erg weinig tegenover en werd eigenlijk nooit echt gevaarlijk. Het duurde tot de 30e minuut alvorens de 2 – 0 viel. Marcel Boersma werd net buiten het strafschopgebied ten val gebracht en nam zelf de vrije trap. De keeper van Espel stopte de vrije trap maar liet de bal te ver van zich springen zodat Nico Posthuma deze in het doel kon deponeren. Verder hield hij tot de rust zijn doel schoon. Na de rust begon Scharnegoutum geconcentreerd en scoorde meteen. Na een mooie aanval leek Kees Becker de bal in het doel te schieten. Marcel Boersma zat er op het laatste moment nog even aan en dat mocht niet want hij zou voor de bal zijn uitgelopen; met andere woorden: buitenspel. De gastheren gingen echter door en het was een kwestie van wachten wanneer de 3 – 0 wel zou vallen. Dat was na een kwartiertje. Marcel werd in het strafschopgebied onderuit gehaald en benutte zelf de strafschop. Even later stoomde Nico Posthuma vanuit de middencirkel recht op het doel van de tegenstander af en bleek niet van plan de bal af te geven aan meekomende ploeggenoten. De verdedigers van Espel waren hierdoor in de war en Nico schoot via één van hen de bal hard in het doel: 4 – 0.  Vincent van der Haag werd hierna gewisseld voor zijn broer Fabian en Kees Becker verliet het veld voor Jaider Pommer. Dezelfde  Jaider scoorde al snel de 5 – 0 na een goed lopende aanval waarbij hij het laatste tikje na een goede voorzet gaf.  Nico had er ook nog wel zin en scoorde na een half uur zijn derde van de middag. In de tussentijd was er weinig van Espel vernomen. Na de 6 – 0 werd dat even wat anders. Te veel mensen gingen mee ten aanval en vergaten de verdediging. Vooral het middenveld kwam te weinig terug zodat de verdedigers van Scharnegoutum soms zelfs tegen een overtal kwamen te staan. Eerst wist keeper Niels van der Werf nog met de voet redding te brengen, maar even later moet ook hij capituleren waarbij Niek Bak het laatste zetje aan de bal gaf na een goede aanval van de gasten: 6 – 1. De gemakzucht had bij de thuisploeg weer eens toegeslagen. Verder liet men het echter niet komen. Terwijl de 16-jarige Sven Kalsbeek – tweelingbroer van assistent-leider Joeri - nog zijn competitiedebuut in het eerste elftal van Scharnegoutum mocht maken  vertoonde linkshalf Thomas Boorsma nog enige fraaie staaltjes van  één of meerdere mannetjes passeren, maar scoren deed hij zelfs alleen voor de keeper niet. De gasten hadden het er lastig mee. Al met al een dik verdiende overwinning.