Scheidsrechter

Roesink, JW

Accommodatie

Onbekend

Scharnegoutum beleefde zaterdag een droomstart in de competitie. Voormalig gemeenterivaal Oudega was de tegenstander en hiervan werd in april nog met 2 – 1 verloren. Oudega dacht op grond van het spel in de bekercompetitie wel

wat kans te maken met zijn verjongde ploeg. De ploeg van Scharnegoutum is echter ook geheel gerenoveerd en verjongd. En het moet gezegd worden de jonge gasten leren snel. Begon men de oefencampagne met spel wat A-junioren normaliter spelen, het wordt nu met de week beter. Het onnodige kap- en draaiwerk begint te verdwijnen en de effectiviteit neemt toe. Daarbij komen ook spelers die vorig jaar al bij de selectie zaten op hun normale peil terug of wel ze beginnen ineens veel beter te voetballen. Het is dan ook dringen geblazen om een basisplekje te bemachtigen. Na de aftrap ging Oudega direct naar voren en versierde meteen een vrije trap aan de zijkant van het veld. Even was er de gedachte aan april waarbij Scharnegoutum vooral in standaardsituaties vaak erg zwak acteerde en regelmatig doelpunten tegen kreeg. De bui ging deze keer echter over en Scharnegoutum nam het heft in handen en gaf die eigenlijk de hele eerste helft niet meer weg. Aanvallen over de vleugels rolden achter elkaar richting de Oudega-keeper . Met kunst en vliegwerk hield Oudega stand, maar na ruim tien minuten was het raak. De op één lijn opererende achterhoede van de thuisploeg kreeg geen vat op de snelle en sterke rechterspits Nico Posthuma van de gasten en deze bediende eerst Marcel Boersma met een prima voorzet en even later deed hij dat met Sjoerd Jan Miedema die de ballen rustig in het doel schoven. Oudega stelde er bitter weinig tegenover. In de 30e minuut pikte Robin Cats een aanval door het centrum prima op en werkte fraai af. Even later werd Marcel Boersma weer op maat bediend en hij scoorde 0 – 4. Na rust had hij meteen weer moeten scoren maar nu schoot hij op een paar meter voor het doel een voorzet huizenhoog over richting Gaastmeer. Ze zoeken nu nog om de bal. In de rust was afgesproken op de zelfde voet door te gaan, maar dat lukte niet. Oudega profiteerde van slordig spel van de gasten een kreeg wat kansjes. Hiermee werd echter erg matig omgesprongen. Scharnegoutum wilde echter wel graag de nul houden en er werd vanaf de kant duidelijk aangegeven dat het zorgvuldiger moest. Een drietal verse krachten, Jaider Pommer, Maurice Jansen en Gijs Vaessen brachten inderdaad weer wat meer elan in de ploeg en nu was het Maurice die koppend voorbereidend werk van Marcel Boersma afrondde. Even later kon zelfs rechtsachter  Vincent van der Haag met zijn chocoladebeen via een Oudega-verdediger scoren. Keeper Niels van der Werf moest in de slotfase van de wedstrijd nog wel even al zijn talenten tonen om de nul voor zijn ploeg te behouden, maar verder dan een schot via zijn vingertoppen tegen de lat kwam de thuisploeg niet. Een afknapper voor de gastheren en Scharnegoutum kan zich opmaken voor de burenruzie tegen Sneek.